Ručne vyrezávané podložky pod trofeje

Ručne vyrezávané podložky pod trofeje

Ručne vyrezávané rámy na zrkadlá a obrazy

Ručne vyrezávané rámy na zrkadlá a obrazy

Ručne vyrezávané erby

Ručne vyrezávané erby

Ručne vyrezávané hodiny

Ručne vyrezávané hodiny

Rólam

 

               Beňo István vagyok, 1970-ben születtem. Egy felvidéki falucskában, Paláston lakom.

 Már kiskorom óta szentelem a szabadidőmet fafaragásnak. Eleinte egyszerű  hajócskákat, repülőket, pisztolyokat ill. különböző játékokat készitettem a barátaimnak. Később felkeltette az érdeklődésemet a precizebb munkák, melyekkel kastélyokban, múzeumokan találkoztam. Tetszettek a kézzel faragott trófea aláttétek és a bútorok is.

 

 Első munkáimat egyszerű kiskéssel és szalagfűrészkével csináltam. Az első vésőmet magam készitettem a kovácsműhelyben öreg reszellőből. A munkámimmal keresett      pénzből aztán vettem profi szerszámokat.

Munkáim nagy részét hársfából készitem. Jól kiszáritott, minőségi hársfával dolgozom, melyet aztán különböző konzerváló pácfestékkel és ezután lakkal kezelem.

Szériamunka esetében igyekszek arra, hogy minden egyes darab egyedi legyen. Megrendelésre, a megrendlő elképzlése alapján dolgozok. A megrendelés és az előzetes árösszeg megegyezése után készül egy tervrajz, melyet a beleegyezést követően elkészitek.

Trófeaaláttéteket, ajándéktárgyakat (óra, tükör) családi, település ill. sportklubb cimereket készitek.

A fafaragást munka mellett csinálom. Főállásban buszsöfőr vagyok. Annak ellenére, hogy a faragás a munka örömével tölt el, legnagyobb öröm az, mikor látom, hogy a vásárló elégedett és a munkámat dijazni tudja. Pont ezért választottam mottómnak a következő sort:

 „Minden, amit magadnak csinálsz, veled együtt meghal, ám amit másoknak készitesz, örökké élni fog.”